Потекло и вкус


Deprecated: wp_make_content_images_responsive е застарен уште од верзијата 5.5.0! Наместо него користете го wp_filter_content_tags(). in /home/dripcoff/coffeerepublic.mk/wp-includes/functions.php on line 4779

Земјата и регионот од каде што потекнува кафето често ги дефинираат карактеристиките според кои се обележува врвното кафе. Врвното кафе не претставува мешавина (има едно потекло) и често се разликува според земјата од која доаѓа и регионалното или продажно име кое е обележје за тоа во која земја било одгледано кафето. Централна Америка и Мексико Кафе ...

17јули
2020

Разновидност на кафето


Deprecated: wp_make_content_images_responsive е застарен уште од верзијата 5.5.0! Наместо него користете го wp_filter_content_tags(). in /home/dripcoff/coffeerepublic.mk/wp-includes/functions.php on line 4779

Секогаш кога ќе чуете за кафе ќе најдете различно објаснување според кое кафето се дели на два вида: Всушност, првиот вид на култивирано кафе (во Етиопија, родното место на кафето) е Арабика. Овој вид на кафе ги опишува разликите помеѓу растенијата кои се помали отколку подвидовите, но поголеми од различните форми. Еден вид може да задржи поголем д ...

17јули
2020

Зошто е важна надморската височина?


Deprecated: wp_make_content_images_responsive е застарен уште од верзијата 5.5.0! Наместо него користете го wp_filter_content_tags(). in /home/dripcoff/coffeerepublic.mk/wp-includes/functions.php on line 4779

Надморската височина има директно влијание на големината, обликот и вкусот на кафето кое го консумирате. Да сумираме накратко, кафето Арабика сака повисоки места за одгледување од 1800 до 6300 стапки каде што има поладна клима, додека Робуста кафето преферира пониски места од 600 до 2400 стапки и потопла клима. Во овие рангови, висината длабоко вли ...

17јули
2020

Што е Cup of Excellence?


Deprecated: wp_make_content_images_responsive е застарен уште од верзијата 5.5.0! Наместо него користете го wp_filter_content_tags(). in /home/dripcoff/coffeerepublic.mk/wp-includes/functions.php on line 4779

Cup of Excellence е организација, основана од група на просветлени познавачи на кафе, кои соработуваат со меѓународни невладини организации што стојат зад идејата дека натпреварот од ваков ранг и онлајн аукција е ефективен начин да им се покаже на земјоделците дека нивната работа се цени, а нивниот труд не е залуден. Поради многуте земји произведув ...

17јули
2020

Што е Specialty coffee?


Deprecated: wp_make_content_images_responsive е застарен уште од верзијата 5.5.0! Наместо него користете го wp_filter_content_tags(). in /home/dripcoff/coffeerepublic.mk/wp-includes/functions.php on line 4779

Терминот ,,specialty coffee” за прв пат го употребила Ерна Кнутсен во 1974 година во ,, Списанието за трговија на чај и кафе ”. Кнутсен го користи овој термин за да ги дефинира зрната кафе со најдобар вкус кои се одгледувани во специјална микроклима. Според Здружението за кафе со врвен квалитет во САД, кафето со највисока оценка од 80 + на нивниот на ...

17јули
2020